Amerikaanse gezondheidszorg

We merken dat het coronavirus een grote impact heeft in de Verenigde staten. Hoe komt het dat zo'n groot en belangrijk land op dit vlak zo achterloopt?

Huidige gezondheidszorg

De gezondheidszorg wordt grotendeels aangeboden vanuit de particuliere sector. Mensen jonger dan 67 kunnen aan een verzekering geraken door een werkgever of via een familielid. Als ze dit zelf niet kunnen betalen blijven ze onverzekerd.
In een overzicht van de zorgstelsels van 11 ontwikkelde landen bleek de Amerikaanse gezondheidszorg de duurste en slechtste resultaten te hebben op het gebied van toegankelijke gezondheidszorg.

Je weet ook op voorhand niet wat een medische ingreep je nu precies zal kosten. In het ene ziekenhuis betaal je €4.000  en ik het andere €70.000 voor dezelfde ingreep.
Amerika is een groot land, waardoor ook helikopters worden ingezet voor medische noodgevallen. De ziekenhuizen vragen hiervoor tot 2000 dollar. Deze dienst werd echter snel overgenomen door de privĂ© sector waardoor de prijs al snel oploopt tot zo'n 50.000 dollar zonder zekerheid of de verzekering zal tussenkomen. 
Ter vergelijking: bij ons kost een helikoptervlucht voor een noodgeval: €65.71  voor 10 kilometer. Hierbij komt een extra €6.56 vanaf de elfde kilometer voor elke extra kilometer. De helft hiervan wordt terugbetaald.

Protesten

Ook al heeft de gezondheidszorg grote problemen, toch doet het zijn best om overeind te blijven tijdens deze zware tijden. Tot de grote ergernis van vele medische werknemers, beginnen mensen te protesteren tegen de maatregelen. Ze willen hun vrijheid terug en willen hiervoor het leven van zichzelf en anderen in gevaar brengen. Dit laat zien dat velen van hen niet op de hoogte zijn van de belangrijke invloed dat de maatregelen kunnen hebben op het verloop van deze pandemie.
A health care worker  counterprotests at a rally demanding Colorado ease its stay-at-home order.


bronnen:
cm. (sd). Opgehaald van dringend ziekenvervoer: https://www.cm.be/diensten-en-voordelen/hospitalisatie/vervoer/dringend-ziekenvervoer
Soenens, B. (2020, 01 20). vrtnws. Opgehaald van Amerikaanse gezondheidszorg is doodziek: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/01/13/amerikaanse-gezondheidszorg-is-doodziek/
Stopera, M. (2020, 04 20). Buzzfeed. Opgehaald van 33 Signs From "Reopen" Protests Across The U.S. That Are 100% Real: https://www.buzzfeed.com/mjs538/signs-from-covid-19-reopen-protests-across


Comments

Popular posts from this blog

Ah, look at all the lonely people

De eenzaamheid

Isolation