Geef ons een stem

Kinderen worden niet gehoord
We zien de voorbije weken stilaan wat versoepelingen gebeuren rond de maatregelen van de coronacrisis. Waar we weinig over horen is de betrokkenheid van de kinderen en jongeren. Vaak wordt naar hen het minst geluisterd en dit kunnen we ook zien doorheen de geschiedenis.

kinderarbeid
Doorheen de geschiedenis werden kinderen ingezet als werkkrachten. Dit begon tijdens de agrarische samenleving toen het gezin zelfvoorzienend was en veel hulp nodig had. Dit werd uiteindelijk omgezet naar arbeid in een fabriek tijden de industriƫle revolutie. Al die tijd werden kinderen als een soort instrument gezien. Dit tot de leerplicht werd ingevoerd, en uiteindelijk kinderarbeid werd afgeschaft. Dit zorgde ervoor dat kinderen minder interessant werden voor bepaalde gezinnen, en er werd een daling van het geboortecijfer ontdekt.
De geschiedenis van kinderarbeid | Slavernij2016.jouwweb.nl
Kinderrechten verdrag
Volgens het verdrag voor kinderrechten artikel 12 hebben kinderen het recht om hun eigen mening te vormen en daar moet dan ook naar geluisterd worden. Dit wordt echter tot op vandaag niet altijd toegepast.

#GeefOnsEenStem
ook de studenten hebben het gevoel dat er niet naar hen geluisterd wordt. Ze laten al enkele weken zien op sociale media dat deze maatregelen het moeilijk maken om al het schoolwerk rond te krijgen. Dit wordt vaak beantwoord met vergelijkingen van vroeger in de oorlog dat het dan nog veel moeilijker was. Dit is echter een antwoord waar niemand iets mee is.
Een paar dagen geleden werd de actie #GeefOnsEenStem opgericht. Dit als teken aan de regering dat we het als studenten moeilijk hebben op alle vlakken. Deze actie werd al 22.500 keer ondertekend. Toch is er nog steeds niets in de media verschenen en is er nog geen erkenning gekomen. 

Geef ons een stem”, studenten zijn boos! - Al het nieuws uit ...
bronnen:
artikel 12. (sd). Opgehaald van kinderrechten: https://www.kinderrechten.nl/kinderrechten-vw/artikel-12-betrekken-kind/
geef ons een stem. (2020, 05 13). Opgehaald van https://secure.avaaz.org/nl/community_petitions/overheid_en_universiteiten_studenten_voelen_zich_onvoldoende_betrokken_in_de_coronacrisis_geef_onze_stem_kracht_bij/details/
kinderarbeid. (2020, 04 11). Opgehaald van wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kinderarbeid


Comments

  1. Dag Esra!

    Ikzelf vind het ook erg jammer dat er niet naar de studenten wordt geluisterd. Ik las onlangs een opmerking van een vrouw die zei dat het in 'haar tijd' nog moeilijker was en we een stelletje aanstellers zijn en bepamperd worden. Deze situaties zijn totaal verschillend en ik vind het dan jammer dat we zo worden bestempeld. Voor de rest leest jouw blog erg vlot en de thema's die je aanhaalt zijn zeker de moeite waard! Zeer aangenaam om te lezen!

    Groetjes,
    Sven

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ah, look at all the lonely people

De eenzaamheid

Isolation