Isolation



Isolation


Hoe langer deze maatregelen bestaan, hoe meer mensen het lijken op te geven. Ze gaan toch eens wandelen met een ander gezin, of gaan op bezoek naar hun ouders omdat het weinig lijkt uit te maken wat ze als individu doen. 
 Daarom is het belangrijk om eens de geschiedenis in te duiken. Welke invloed hebben deze maatregelen, en wat zou er gebeuren moesten ze niet bestaan?

Flattening the curve

The longer it takes for coronavirus to spread the population, the more time hospitals have to prepare.We horen het in het nieuws en toch lijkt het voor velen nog een onduidelijk begrip. Flattening the curve? wat is dat nu juist?
Het is een manier om de pandemie te controleren en te zorgen dat de ziekenhuizen niet overbelast raken.
Door de maatregelen toe te passen zorgen we ervoor dat de aantal zieken onder de maximum capaciteit blijven van de ziekenhuizen. 


Wat als dit niet gebeurd?

we hebben in de geschiedenis al meerder keren een pandemie meegemaakt. We kunnen daar duidelijk zien dat de slachtoffer snel oplopen door het beperkte aanbod aan wetenschappelijke kennis, hygiëne, en onwetendheid. Een paar voorbeelden ter illustratie:

De pest van Antoninus ( 165-180 n.C.)

Reign of Marcus Aurelius - WikipediaDeze pandemie werd vernoemd naar de toenmalige keizer, Marcus Aurelius Antoninus.
De ziekte werd verspreid doorheen het Romeinse rijk na de Romeins-Parthische oorlog. Op het hoogtepunt van de pandemie zouden er tot 2000 doden per dag gevallen zijn in Rome.  Het totale sterftecijfer wordt tussen vijf  en tien miljoen geraamd. 
We kunnen zien dat deze pandemie verschillende gevolgen met zich heeft meegebracht. Moderne historici zien deze pandemie als het begin van het destabiliseren van het rijk, die een eeuw later voor een grote crisis zorgde. Ze kijken terug naar het bewind van Marcus Aurelius als een periode die gekenmerkt werd door misoogsten, belastingsverhogingen en oorlog. 


De zwarte dood ( 1346-1351)

De zwarte dood is een pandemie die in Europa heerste. De pestbacterie, die deze pandemie veroorzaakte, zorgde ervoor dat tussen 75 en 100 miljoen mensen stierven. Op sommige plaatsen was dit meer dan 10 procent van de toenmalige bevolking. 
De ziekte werd verspreid door vlooien die op ratten de bevolking besmetten. 
De pest werd gezien als een straf van god. Niemand waar wist waar het vandaan kwam dus werden minderheden gestraft: joden, bedelaars en mensen met lepra. Deze pest zorgde er voor dat dat er een sociale promotie aan de ging kwam: ambtenaren kregen hogere lonen door de onderbemanning, familievermogens groeiden door erfenissen,... . De eerste stappen naar de moderne tijd werden langzaamaan gezet.
 ( fun fact: de naam quarantaine komt uit Italië in deze tijd. Schepen moesten 40 dagen in de haven aanmeren voor ze aan land mochten komen.)

De Spaanse griep

Gaat de vergelijking van het huidige coronavirus met de Spaanse ...De ziekte begon bij soldaten in Amerika. Toen ze voor troepentransport naar Europa kwamen, verspreidde de ziekte zich ook hier. De grootste oorzaak voor de verspreiding, was de terugkeer van de soldaten naar eigen land. Door grote bijeenkomsten had de ziekte vrij spel en vielen er tot 40 miljoen doden. 
In Australië probeerden ze de verspreiding tegen te gaan door een maritieme quarantaine in te voeren. Dit was echter niet genoeg en de pandemie brak ook daar uit en besmette 40 % van de bevolking.

Besluit

We kunnen natuurlijk blijven aandringen dat de maatregelen gevolgd moeten worden. Toch is het nog iets duidelijker als dit ook aangetoond kan worden. Je kan zien uit de vorig voorbeelden dat hygiëne en social distancing een heel groot belang speelt in de verspreiding van een onbekend virus. Door je aan deze maatregelen te houden bescherm je niet enkel jezelf maar ook de rest van de bevolking. Je zou er dus levens mee kunnen redden.
Be safe, stay home. 




bronnen:

buste van Marcus Aurelius. (USA). Art institute of chicago.
pest van antoninus. (2020, 03 04). Opgehaald van wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Pest_van_Antoninus#Gevolgen
Siobhan Roberts. (2020, 03 27). flattening the coronavirus curve. Opgehaald van The new york times: https://www.nytimes.com/article/flatten-curve-coronavirus.html
spaanse griep. (2020, 03 26). Opgehaald van wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_griep
zwarte dood. (2020, 03 25). Opgehaald van wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_Dood

Comments

  1. Dag Esra! Zeer interessante blog! Ik moet zeggen dat ik het zelf inderdaad zeer lastig heb om de maatregelen niet op te geven, maar ik doe nog steeds mijn best! Keep up the good work!

    ReplyDelete
  2. Beste Esra, je hebt compleet gelijk. Sommige mensen beseffen nog steeds de impact van corona niet in waardoor ze alle maatregelen aan hun laars lappen. Hopelijk neemt iedereen wat zijn verantwoordelijkheid en blijven ze thuis zolang het nodig is. De vergelijkingen die je maakt zijn zeer duidelijk, mooi werk!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

kunst en tragedie

Amerikaanse gezondheidszorg

Dierenmarkten