De eenzaamheid


 De eenzaamheid 

Veel mensen vinden het leuk om alleen te zijn. Introverten hadden moeten opleven wanneer ze hoorden dat ze thuis moesten blijven.
Toch is dit bij velen niet het geval, vaak wordt alleen zijn redelijk snel eenzaam zijn. En dit blijkt iets typisch menselijk.

We werden van de ene dag op de andere geadviseerd om binnen te blijven. Dit is erg moeilijk voor de mensen die alleen wonen en hun sociale contacten buiten het huis moeten vinden. Het zorgt er voor dat mensen helemaal moeten terugvallen op zichzelf, en dit is niet voor iedereen even gemakkelijk.
We moeten onszelf leren kennen, en leren hoe het voelt om alleen te zijn, wat voor velen de eerste keer is in hun leven.

Aan de andere kant heb je de mensen die al jaren alleen zijn. Ze vechten tegen de eenzaamheid door hun dagen te vullen met buitenshuise activiteiten. Nu zitten ze opgesloten, alleen met zichzelf. Met een beetje geluk kunnen ze nog contact houden met hun kinderen of kleinkinderen via de telefoon, voor anderen lukt zelfs dit niet.

De holocaust 

Als we denken aan eenzaamheid zien we vaak Anne Frank voor ons, die samen met haar gezin opgesloten zat voor meerdere jaren. De eenzaamheid sloop er bij haar in door de eentonigheid en verveling van de situatie.
Waar we vaak niet aan denken is aan alle kinderen die hun ouders verloren en moesten onderduiken bij christelijke families. De verschillen in gewoontes en gemis van hun families, zorgde ervoor dat de eenzaamheid een gekend gevoel werd. ze kweekten een wantrouwen tegenover de wereld.

With a little help from my friends

Om te zorgen dat dit wantrouwen niet gekweekt wordt door mensen die nu eenzaam zijn, moeten we allemaal een steentje bijdragen. Vraag aan je buren ( op een veilige manier) of je iets voor hen kan doen. Ook al is dit eens een bloemetje meebrengen van de winkel, je kan er iemand zijn hele dag mee maken.
Hou contact met de mensen die alleen in quarantaine zitten. Dit kan via telefoon of zelfs een kaartje sturen. Elk beetje kan helpen om mensen te tonen dat ze hier niet alleen voor staan.

Samentegencorona: “Wij zien jullie graag!”, Vlamingen zingen uit ...


De eenzaamheid is een goede plaats om te bezoeken, maar een slechte plaats om te verblijven. -Josh Billings  



Bronnen:


citaten eenzaamheid. (sd). Opgehaald van citaten: https://citaten.net/zoeken/citaten-eenzaamheid.html?page=2
Cohen, J. (2016). onderduiken in het bezette Nederland. Opgehaald van Anne frank: https://www.annefrank.org/nl/anne-frank/verdieping/onderduiken-het-bezette-nederland-hoe-uniek-was-het-achterhuis/
Rijks, J. (sd). hoe voorkom ik eenzaamheid in deze tijd van corona. Opgehaald van faktor 5: https://faktor5.nl/hoe-voorkom-ik-eenzaamheid-in-deze-tijd-van-corona/

Comments

Popular posts from this blog

Ah, look at all the lonely people

Isolation